Voda malih divova: Šibenski kraj kao predvodnik održivih praksi kroz pitku vodu

U Šibensko-kninskoj županiji razvija se jedna sasvim posebna priča – Voda Malih Divova. Ime je to koje stoji iza inicijative za dostupnost, promociju i zaštitu pitke vode ovog područja koju je pokrenula županijska turistička zajednica.

Inicijativa je osmišljena i pokrenuta kao platforma kroz koju se može vrlo konkretno doprinijeti održivosti, ne samo turizma, već i šireg života zajednice.

”Ideja je da kroz naglašenu promociju ističemo one ugostitelje koji su spremni provoditi održivu praksu serviranja besplatne pitke vode i punjenja višekratnih boca. Sve to zaokruženo u jednu zanimljivu priču i atraktivan vizualni identitet”, opisuje Krešimir Šakić, direktor Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.

Voda malih divova: Šibenski kraj kao predvodnik održivih praksi kroz pitku vodu
Foto: Voda malih divova

Prisjeća se kako je prije sedam- osam godina na jednom putovanju u Francusku primijetio da u svakom ugostiteljskom objektu u koji je kroz nekoliko dana ušao, gostima najprije serviraju bokal besplatne pitke vode i tek onda pitaju za narudžbu. Pomislio je tada da je to divan običaj i kako bi bilo dobro da takva praksa zaživi i u Hrvatskoj.

Zaštitnici vode svoga kraja

Osnovni cilj je da inicijativa zaživi lokalno, među domaćim ljudima, a oni su ti koji će je širiti dalje.

”Želimo postići poistovjećivanje s inicijativom, osjećaj ponosa i svijesti o vrijednim resursima koje smo zatekli rođenjem u ovome kraju. To je neprocjenjivo. Za to se vrijedi boriti”, ističe Tina Vickov, jedna od idejnih začetnica projekta, danas jedna od koordinatorica.

Voda malih divova: Šibenski kraj kao predvodnik održivih praksi kroz pitku vodu
Foto: Voda malih divova

Služe se komunikacijskim alatima koji suptilno, ali neizbježno promiču ideju – ugostitelje žele ujediniti u promjeni, oni postaju Zaštitnicima vode svoga kraja. Inicijativa se prvenstveno komunicira u kafićima i restoranima putem priča o Vodi Malih Divova na podmetačima, deplijanima, ovjesnicama na bokalima.

”Ove godine smo primarno orijentirani na umrežavanje ugostiteljskih objekata. Prvi cilj je bio postići ravnomjerno raspoređenu mrežu po županiji, iako je u gradu Šibeniku najviše objekata, što je i razumljivo”, opisuje Natalia Krešić, također jedna od koordinatorica.

Izrađena je i ”refill karta” na kojoj trenutno ima 56 objekata od kojih su tri vinarije, jedan hotel, dvije knjižnice i jedan umjetnički atelje, a ostalo restorani i caffe barovi. Pokrivaju 15-ak destinacija u županiji, s lokacijama i u Nacionalnom parku Krka te na autocesti A1. Mapirali su također javne česme, njih 23.

Voda malih divova: Šibenski kraj kao predvodnik održivih praksi kroz pitku vodu
Foto: Voda malih divova

Šibenske velike bebe

Cijela ideja se razvila prilično spontano tijekom razgovora između troje protagonista ovog teksta. Priča o Malim Divovima potekla je prije devet godina, s jednog simpozija ginekologa u Šibeniku kojeg je organizirala Tina, gdje je tema bila povezana s porođajnim oštećenjima, distocijom ramena, koje se događaju najčešće kod velikih beba.

”U uvodnoj riječi je kazano da se simpozij održava upravo u Šibeniku jer se u šibenskom kraju rađaju najveće bebe, i to u svjetskim razmjerima. Nije mi u tom trenutku bilo jasno je li to bila tek doskočica, pa sam na prvoj pauzi odmah zatražila i dobila odgovor. Ne, nije legenda, u Šibeniku se rađaju velike bebe i to je povezano s vodom”, otkriva.