Kuhanje na plinskim štednjacima povećava izlaganje dušikovom dioksidu iznad preporučenih granica
- Aktualno - 08.05.2024.
Korištenje plinskog štednjaka povećava izloženost dušikovom dioksidu (NO2) do razina koje premašuju javnozdravstvene preporuke, pokazuje nova studija. Izvješće, objavljeno u petak u časopisu Science Advances, pokazalo je da su stanovnici s niskim prihodima u SAD-u nerazmjerno pogođeni.
Unutarnji uređaji na plin i propan podižu prosječne koncentracije štetnog zagađivača, na 75 posto standarda Svjetske zdravstvene organizacije za unutarnju i vanjsku izloženost. To znači da će čak i ako osoba izbjegava izlaganje dušikovom dioksidu iz ispušnih plinova prometa, elektrana ili drugih izvora, kuhajući na plinskom štednjaku već udahnuti tri četvrtine onoga što se smatra sigurnom granicom.
“Kada koristite plinski štednjak, sagorijevate fosilna goriva izravno u kući”, rekao je Yannai Kashtan, glavni autor studije i doktorant na Sveučilištu Stanford. “Ventilacija pomaže, ali je nesavršeno rješenje i u konačnici najbolji način je smanjiti onečišćenje na izvoru.”
Dušikov dioksid iritira dišne puteve i može pogoršati respiratorne bolesti poput astme. Studija procjenjuje da je kronična izloženost dušikovom dioksidu na štednjaku povezana s najmanje 50.000 slučajeva pedijatrijske astme u Sjedinjenim Državama svake godine. Istraživanje, u kojem je mjerena koncentracija NO2 u više od 100 domova prije, tijekom i nakon korištenja plinskog štednjaka, otkrilo je da onečišćenje migrira u spavaće sobe u roku od sat vremena nakon uključivanja štednjaka i ostaje iznad opasnih razina satima nakon korištenja.
“Kreće se cijelim našim domom mnogo brže nego što smo očekivali”, rekao je Rob Jackson, profesor znanosti o sustavu Zemlje na Stanfordu i koautor studije. “Morate razmišljati o učincima ovoga ne samo u jednom kuhanju, već više puta dnevno, za ručak i večeru, tijekom tjedana i mjeseci.”
Otprilike 38% kućanstava u SAD-u koristi plinske štednjake ali nisu sva podjednako izložena NO2. Studija sugerira da je veličina doma važan čimbenik, a ljudi koji žive u stanovima manjim od 74 kvadratna metra pokazuju četiri puta su izloženiji od ljudi koji žive u domovima s 279 m2 površine.