Više od 15.500 zagrebačkih osnovnoškolaca jede ekološki proizvedenu hranu

Više od 15.500 zagrebačkih učenika u 31 osnovnoj školi uključeno je u projekt uvođenja ekološki proizvedene hrane u školske obroke, istaknuto je u srijedu na seminaru "Eko hrana u osnovnim školama" koji je organizirao Grad Zagreb.

Ekološke namirnice poput voća, povrća, žitarica, jaja i namaza u škole se dostavljaju od kraja prošle godine. Gotovo 97 posto ugovorenih količina dolazi iz Hrvatske, najviše s područja Zagreba i Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske, Osječko-baranjske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Grad Zagreb u provedbu projekta dosad je uložio 1,5 milijuna eura, a planira se i njegovo proširenje.

"S obzirom na to da svako treće dijete u Hrvatskoj ima problema s prekomjernom težinom, uvođenje zdrave i uravnotežene prehrane u škole posebno je važno“, rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Dodala je kako je zdrava prehrana djece izuzetno važna za njihov razvoj i sposobnost koncentracije u školi. Osim toga, projektom se potiče lokalna proizvodnja hrane i očuvanje okoliša.

Uz projekt ekološke hrane, Grad provodi i druge aktivnosti za poboljšanje školske prehrane. Uvedeni su sezonski jelovnici, a u opremanje školskih kuhinja uloženo je gotovo dva milijuna eura.

Prema podacima Grada, zahvaljujući programu Vlade i Zagreba, više od 60 tisuća osnovnoškolaca danas svakodnevno konzumira barem jedan obrok u školi, što je za trećinu više nego 2021. godine.