Pompa oko Dubai čokolade ima jednu tamnu stranu za okoliš

Pompa oko Dubai čokolade traje tjednima. Bilo u njenom u izvornom obliku ili na fritulama i u drugim varijantama, potražnja za čokoladom s kremom od pistacija je velika. Ali ovaj trend ima i svoje loše strane. Pistacije su postale unosan posao. Zbog toga se u Španjolskoj intenzivira uzgoj pistacija s negativnim posljedicama za okoliš i poljoprivrednike, prenosi njemački portal “costanachrichten.com”.

Dubai čokolada je izuzetno popularna unatoč njenim visokim cijenama, a to rezultira velikom potražnjom za pistacijama. To kao posljedicu uzrokuje znatan rast cijena pistacija. Zbog toga se sve više španjolskih poljoprivrednih proizvođača odlučuje uzgajati više pistacija.

Prema izvješću, u roku od godinu dana ukupna površina pod uzgojem pistacija u Španjolskoj povećala se za četvrtinu i sada je četiri puta veća od površine pod uzgojem avokada. Ali pistacije trebaju znatno više vode nego druge vrste biljaka. Za proizvodnju jednog kilograma pistacija potrebno je 11.000 litara vode! Za kilogram kikirikija troši se samo 2700 litara, a za rajčice i mrkvu samo 150 litara po kilogramu.

Pistacije trebaju puno vode, posebno ljeti, kada se zalihe vode smanjuju na Pirinejskom poluotoku. Španjolska proizvodi i tropsko voće kao što su mango i avokado i time već utječe na razine vode u akumulacijama. Prema izvješću medija, mnogi rezervoari u Andaluziji ljeti su puni samo 30 do 40 posto.

Osim toga, pistacije se obično uzgajaju u monokulturama, što tlu dugoročno uskraćuje određene hranjive tvari. To znači da se sve više koriste kemijska gnojiva koja mogu predstavljati opterećenje za okoliš.

Povećan uzgoj pistacija ima posljedice i na poljoprivrednike. Oni gotovo da nemaju koristi od visokih cijena koje se plaćaju za pistaciju. Naime, cijene su podigli veliki poljoprivredni proizvođači i otkupljivači kako bi postigli visoke marže, a otkupne cijene mnogo su manje narasle.