Klimatske promjene mijenjaju okus vašeg omiljenog vina
- Ekologija - 22.05.2025.
Klimatske promjene već imaju vidljiv utjecaj na svjetske vinske regije. Novi podaci istraživača sa Sveučilišta British Columbia (UBC) pokazuju da rastuće temperature mijenjaju način na koji grožđe sazrijeva, što mijenja i okus vina.
Prosječne temperature u vinogradarskim regijama porasle su za gotovo 100 dodatnih "stupnjeva dana rasta" (GDD), mjere kumulativne topline kojem je grožđe izloženo tijekom rasta. Ovo utječe na brzinu sazrijevanja grožđa i vrijeme berbe.
Europa bilježi najjače promjene, s porastom temperature do 2,5°C od 1980. godine, a berbe u nekim regijama sve više počinju ranije. U mnogim regijama danas se bilježi više dana s temperaturama iznad 35°C, što može ozbiljno oštetiti vinovu lozu. Iako se čini kao mala promjena, jedan dodatni ekstremno vruć dan po sezoni može imati velik utjecaj, osobito u područjima već blizu toplinskih granica.
Sjeverna Afrika i zapadna Azija doživljavaju najjače zagrijavanje u prosjeku, dok južna i zapadna Europa bilježe pet puta više ekstremno vrućih dana nego prije 40 godina. Zimske temperature globalno su porasle za oko 1°C, a toplije noći dodatno ubrzavaju sazrijevanje. Ovo mijenja dinamiku rasta vinove loze i otežava planiranje berbi.
Vinogradari se sve više okreću otpornijim sortama, promjeni rasporeda rezidbe i berbe, te korištenju tehnologije, poput satelitskih slika i senzora tla, za bolje odlučivanje. No, promjena sorti grožđa nije jednostavna, osobito u tradicionalnim regijama koje se oslanjaju na nekoliko poznatih vrsta. UBC-ovi znanstvenici naglašavaju potrebu za većom genetskom raznolikošću i pametnijim planiranjem.
Klimatske promjene nisu nešto što će doći – one se već događaju i preoblikuju način na koji nastaje vino. Uz pravovremenu prilagodbu, vinogradari mogu zadržati kvalitetu, ali budućnost vina već sada ima drugačiji okus.