Istraživanje: Plinski štednjak čini zatvoreni prostor više zagađenim od prometnih cesta

Kuhanje na plinskom štednjaku može stvoriti više razine onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru od onih na jednoj od najprometnijih cesta u Velikoj Britaniji, pokazalo je novo istraživanje. Istraživanje koje je proveo Which? usporedilo je razine dvaju najštetnijih onečišćivača zraka: dušikovog dioksida (NO2) i finih čestica (PM2,5) u domovima četvero ljudi s plinskim štednjacima i jedne osobe s indukcijskom pločom za kuhanje i na Marylebone Roadu u središtu Londona.

Studija, provedena u studenom 2024., otkrila je da se razina NO2 iz plinskog štednjaka povećava u skladu s vremenom kuhanja i brojem korištenih plinskih ploča. Čak i kod sporog kuhanja obroka s pomoću jednog plamenika, razine NO2 su se više nego udvostručile. Nakon što su razine NO2 skočile, istraživači su otkrili da su ostale povišene značajno vrijeme, često nekoliko sati.

Studija sugerira da bi ljudi koji večer provode u istoj prostoriji u kojoj su kuhali mogli biti izloženi trajno povišenim razinama štetnih tvari koje znatno premašuju smjernice Svjetske zdravstvene organizacije. Volonter koji je koristio indukcijsku ploču za kuhanje iskusio je manje pozadinske razine NO2, uglavnom zbog vanjskog onečišćenja.

Tijekom studije, razine NO2 na otvorenom prostoru ceste Marylebone Road bile us u prosjeku 33 mikrograma po kubnom metru, dok je prosjek PM2,5 tijekom 24-sata bio 14 mikrograma po kubnom metru. Nasuprot tome, troje dobrovoljaca koji su koristili plinsku ploču za kuhanje su u svojim stanovima imali vršnu koncentraciju PM2,5 od više od 100 mikrograma po kubičnom metru u nekoliko navrata, a jedan je dobrovoljac doživio vršnu koncentraciju PM2,5 od gotovo 650 mikrograma po kubnom metru. Osnovne razine PM2,5 zabilježene prije kuhanja kretale su se između manje od jednog mikrograma po kubnom metru do oko 20 mikrograma po kubnom metru. Razine PM2.5 vratile su se na razine zabilježene prije kuhanja unutar 45 minuta nakon otvaranja vrata ili prozora u tri od pet domova.

Studija objavljena prošlog listopada pokazala je da je izloženost NO2 kuhanju na plin u Ujedinjenom Kraljevstvu povezana s oko 4000 preuranjenih smrti godišnje, uz trošak od 15,1 milijardu funti godišnje.

Dušikov dioksid značajno pridonosi razvoju astme kod djece, kao i pogoršanju drugih respiratornih stanja kod djece i odraslih. PM2.5 čestice se povezuje se s pogoršanjem ili razvojem nekoliko bolesti, uključujući respiratorne bolesti, rak pluća, povećani rizik od srčanih bolesti i Parkinsonove bolesti.